Jujutsu

In associatie met het Genbukan is er het Kokusai Jujutsu Renmei. Opgericht door grootmeester Shoto Tanemura sensei in 1991 voor het bewaren en doorgeven van authentieke Japanse Jujutsu. In het westen ook wel jiu jitsu genoemd. Spijtig genoeg zijn er vandaag maar weinig scholen buiten Japan die, wat we kunnen noemen, echte authentieke Jujutsu beoefenen. Doordat ze de verbinding met hun Japanse origine hebben verloren, zijn ze in een soort sport vervallen met een mengelmoes van invloeden. De jujutsu stijlen die wij beoefenen zijn authentiek Japans en niet gewijzigd door westerse invloeden of gemengd met elementen van relatief moderne systemen zoals judo, aikido en karate-do.

Jujutsu is ontstaan op het slagveld met de bedoeling de gebruiker ervan tijdens een handgemeen de tijd te geven een ander wapen te grijpen wanneer zijn hoofdwapen was verloren gegaan of vernield. Jujutsu werd dus in eerste instantie gebruikt door geharnaste strijders en in combinatie met allerlei wapens zoals zwaarden en dolken. Pas na de periode der grote veldslagen zijn veel stijlen zich gaan aanpassen en is men nadruk gaan leggen op puur ongewapende zelfverdediging in gewone kledij en meer toegankelijk voor andere bevolkingsklassen dan de samurai. Alhoewel jujutsu in hoofdzaak bestaat uit ongewapende technieken zoals stoten, werpen en klemmen, wordt er op hoger niveau ook aandacht besteed aan een aantal stijl gebonden wapens zoals de te-no-uchi (korte, in de hand verborgen stok).

Het doel van het Kokusai Jujutsu Renmei is om het trainen in authentieke jujutsu voor iedereen mogelijk te maken. De volgende zijn enkele van de ryu waarop het KJJR gebaseerd is. Nl: Hontai Takagi Yoshin Ryu ; Kukishin Ryu ; Asayama Ichiden Ryu ; Yagyu Shingan Ryu;...

Contact

tel: 0475/77.80.66

Copyright 2019 by GENBUKAN RYUSUI DOJO