Ryusui-Dojo

Grootmeester Tanemura sensei heeft deze naam voor onze club gekozen.

Ryusui wil zeggen, stromend water. Hij vergelijkt het stromende water van een bochtige Japanse bergrivier met zijn krijgskunst Ninpo. Elke bocht in de rivier is een obstakel dat door het water genomen dient te worden. Zo is ook elke nieuwe graad een obstakel dat door de krijgskunstbeoefenaar dient genomen te worden. Zo zijn er plaatsen in de rivier die snel stromen en die traag stromen. Zo ook zitten er in de krijgskunsten gemakkelijke passages die snel genomen kunnen worden, maar ook moeilijke. Het stromende water verandert in de tijd ook de loop van de rivier. Zo ook is een krijgskunst in voortdurende beweging en vernieuwing.

Zo is het water ook het symbool van een kringloop of levensloop. Het vertrekt met het verdampen van het water in de zee. De wolken nemen het mee tot over het land waar het als regen naar beneden zal vallen. Het water wordt verzameld in de rivieren die het zo terug naar de zee voeren zodat de kringloop rond is.

Een krijgskunst is ook een kringloop. Wanneer men het hoogste niveau bereikt heeft, staat men tevens weer aan het begin. Wederom gaat men nadenken over de begintechnieken met de kennis die men op dat moment bezit, en men zal merken dat andere gedachten en problemen zullen opduiken.

Dojo=hal, oefenzaal.
Ryusui-dojo= hal van het stromend water.

Ook de welbekende Bruce Lee spreekt in deze link (https://youtu.be/Ze3eWOaegNM) over de kracht en eigenschap van water.

Contact

tel: 0475/77.80.66

Copyright 2019 by GENBUKAN RYUSUI DOJO