Ninpo-Bugei

In 1984 vond Grootmeester Shoto Tanemura de tijd rijp om de wereld kennis te laten maken met de traditionele krijgskunsten uit zijn land. Omdat de meeste gevechtsporten reeds ver afgeweken zijn van hun traditionele oorsprong, vond hij het zijn missie om de traditionele Japanse krijgskunsten te onderwijzen aan de wereld opdat ze niet verloren zouden gaan. Nadat hij zijn job als instructeur bij de Tokyo Metropolitan Police had opgegeven, stichtte hij een federatie en noemde deze Genbukan World Ninpo Bugei Federation (GWNBF).

Ninpo bugei (kortweg ninpo) is de krijgskunst der volharding en heeft zijn oorsprong uit verschillende ryu zoals Togakure Ryu, Gyokko Ryu, Kumogakure Ryu en is de overtreffende trap van ninjutsu (de methodes van de ninja). Daar waar ninjutsu enkel de speciale technieken en tactieken omvat, gaat ninpo veel verder en wordt er ruim aandacht besteed aan de achterliggende filosofie. Ninpo heeft niets te maken met het door de populaire media zwaar vertekend beeld van de huurmoordenaar/super spion.

Ninjutsu werd destijds gebruikt door krijgers die speciale opdrachten moesten uitvoeren, voornamelijk inlichtingen verzamelen. Deze krijgers waren niet zomaar huurlingen zoals zo vaak verkeerdelijk wordt benadrukt. Het inzetten van deze specialisten was streng gereglementeerd. Aangezien de informatie die zij verzamelden zeer belangrijk was, gingen zij zo vaak mogelijk conflicten vermijden om geen kostbare tijd te verliezen of om deze informatie te beschermen en bij de opdrachtgever te laten toekomen. De ninja/shinobi waren dus meesters in het verbergen, ontwijken en ontsnappen en waren er niet op uit om roem en eer te verzamelen zoals de gewone samurai.

Dit is wat ninpo zo uniek maakt. Een ninpo beoefenaar (en niet ninja want net als de samurai bestaan ze niet meer) zal altijd eerst het conflict trachten te voorkomen of te ontwijken door middel van speciale tactieken. Hij of zij zal zich pas fysiek verdedigen als er geen andere uitweg meer is.

Binnen ninpo staat ongewapende zelfverdediging centraal. Dit wordt ninpo taijutsu genoemd en omvat een brede waaier aan technieken zoals rollen, vallen, klemmen, houdgrepen, ontwijken, afweren, stoten, trappen en worpen.

Op hoger niveau wordt er ook met de klassieke en buitengewone wapens gewerkt zoals het zwaard, de staf, de handklauwen de speer, de boog, enz. De eerder vernoemde unieke filosofie van ninpo is gebaseerd op verschillende oude vormen van Boeddhisme, Shinto en andere spirituele systemen waar het zoeken naar harmonie en de heiligheid van het leven centraal staan. Deze filosofie komt al vanaf de eerste les die men bijwoont aan bod en wordt stapsgewijs verduidelijkt naarmate men opklimt in graad. Wij wensen te benadrukken dat sommige speciale ninja technieken en tactieken enkel worden bestudeerd uit historisch en cultureel perspectief. Er wordt in het Ninpo enkel les gegeven door gekwalificeerde instructeurs die hiervoor intensieve trainingen volgen o.l.v oa: Grootmeester Shoto Tanemura zelf. Dit garandeert een goede kwaliteit van de technieken die worden aangeleerd.

Contact

tel: 0475/77.80.66

Copyright 2019 by GENBUKAN RYUSUI DOJO